Shockwave Zeeuws Vlaanderen
Michel de Backere

Hand / polsklachten

Springvinger (triggerfinger)

Aan de binnenzijde van de onderarm zitten de buigspieren die er voor zorgen dat u met uw hand iets kunt grijpen. Aan de andere kant van de onderarm zitten de strekspieren die de hand weer strekken.
Vanuit die spieren lopen er pezen als ‘touwtjes’ naar uw vingers. Als de buigspieren samentrekken, trekken ze via de pezen uw vingers krom. Om die pezen soepel te laten glijden lopen ze door
een soort kokertjes die gevuld zijn met glijmiddel. Die kokertjes noemen we peesscheden.

Bij een triggervinger loopt er een pees vast in de schede. Bij krachtig buigen kan de pees toch nog opeens een stuk doorspringen. Vandaar de naam triggervinger of ‘springvinger’.

De vinger buigen en strekken geeft een vervelend of pijnlijk gevoel aan de basis van de duim of vinger. De vinger of duim ‘loopt vast’ en blijft dan krom staan. Met kracht is de springvinger nog wel een stukje verder te helpen. 
Het kan zijn dat u de vinger alleen kunt buigen of strekken door hem met uw andere hand vast te pakken en te bewegen. 
In de peesschede ontstaat soms een bobbeltje. Dat bobbeltje kan heen en weer schuiven wanneer u uw vinger buigt of strekt, als dat tenminste nog gaat.

Een triggervinger ontstaat wanneer een peesschede geïrriteerd raakt. Daardoor kan de pees gaan zwellen en knobbelig worden. Ook kan de peesschede nauwer worden, waardoor de pees bekneld raakt. Waardoor de peesschede geïrriteerd raakt, is niet bekend.
Een triggervinger komt vaker voor bij:

  • kinderen onder de 6 jaar;
  • vrouwen;
  • mensen tussen de 40 en 70 jaar;
  • mensen met diabetes mellitus, reumatoïde artritis, te langzame schildklierwerking of jicht;
  • mensen die bijvoorbeeld veel op een toetsenbord werken of pianospelen.

Contractuur van Dupuytren (dupuytren / fibrosis palmaris)

Het woord contractuur betekent ‘samentrekking’. Bij een contractuur van Dupuytren is er een vergroeiing van bindweefsel in de handpalm. Daardoor kunt u een of meer vingers niet meer strekken.
Het komt vooral voor bij mannen ouder dan 50 jaar.

Een contractuur van Dupuytren begint met stugge bindweefelstrengen en harde, soms pijnlijke knobbels in een of beide handpalmen. De strengen lopen van uw handpalm naar uw vingers, vooral naar de pink en ringvinger.
Na maanden tot jaren kunnen uw handpalm en vingers hierdoor kromtrekken. Het lukt dan niet meer uw handpalm en vingers helemaal te strekken. Het gewrichtskapsel om de vingergewrichtjes kan geleidelijk verschrompelen en de vingers stijf maken.

Hoe een contractuur van Dupuytren precies ontstaat is niet bekend. In sommige families komt het vaker voor.


Door de groei van bindweefsel in uw handpalm, worden uw hand of vingers op den duur kromgetrokken. In de volgende situaties is de kans groter dat het erger wordt en u uw vingers niet meer goed kunt strekken:

  • U heeft de contractuur van Dupuytren al op jonge leeftijd gekregen.
  • Het komt in uw familie voor.
  • U heeft suikerziekte.
 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info