Shockwave Zeeuws Vlaanderen
Michel de Backere

Schouderklachten

Er zijn verschillende aandoeningen aan de schouder die in aanmerking komen voor behandeling met shockwave.

  1. Calcificaties in een van de pezen van de schouder (Tendinitis Calcarea)
    De tendinitis calcarea is een vorm van peesontsteking. Deze ontsteking ontstaat doordat er kalk wordt afgezet in of rondom de pees. Het is een moeilijke naam voor kalk in de schouder. Deze kalk is niet hard, maar een zacht spul, het lijkt wat op tandpasta. Deze verkalking van de schouder is een erg pijnlijk aandoening. Op een gegeven moment gaat de kalk oplossen en dan ontstaat vaak een slijmbeursontsteking, wat zorgt voor veel pijn.
    Het is tot op heden onduidelijk waarom een kalkafzetting ontstaat. De klachten komen het meest voor bij vrouwen tussen de veertig en vijfenvijftig jaar. Het komt eigenlijk niet voor bij kinderen en ook niet bij volwassenen ouden dan vijfenzeventig jaar. Het is dus iets wat vanzelf begint en op een gegeven moment ook vanzelf weer stopt. Maar in de tijd dat mensen het hebben, hebben ze er zeer veel last van.

    De afzetting van kalk gaat gepaard met zeer veel pijn. De aandoening kan soms wel enkele jaren duren. De pijn voel je vooral aan de voorkant en de zijkant van de schouder. Deze pijn kan doorstralen in de arm tot aan de elleboog. Als je je arm naar boven of naar achteren beweegt, wordt de pijn erger. Dit zorgt ervoor dat bepaalde dagelijkse handelingen, zoals het aantrekken van je jas, erg moeilijk maakt. Ook 's nachts heeft men veel last van pijn en je kunt eigenlijk niet op de pijnlijke kant liggen. Andere klachten die veel worden gehoord zijn tintelingen of het gevoel dat je hand slaapt. Als uiteindelijk de kalk gaat oplossen, stijgt de pijn tot een hoogtepunt. De schouder kan dan niet bewogen worden door de pijn.
  2. Slijmbeursontsteking
    Een slijmbeursontsteking van de schouder wordt ook wel bursitis van de schouder genoemd. Een slijmbeurs ligt altijd bij een gewricht, zoals de knie, heup, elleboog of schouder. De slijmbeurs ligt tussen de pees en het bot en is een met vocht gevuld onderdeeltje. Deze slijmbeurs zorgt ervoor dat je je gewricht kunt bewegen zonder dat de pees tegen het bot of de huid beweegt. Wanneer de slijmbeurs ontstoken is, wordt deze rood en warm en erg pijnlijk. Het is belangrijk om het gewricht goed te blijven bewegen, want anders wordt het stijf en geneest het daardoor minder snel.

    Er zijn verschillende mogelijkheden die je kunt noemen als oorzaak slijmbeursontsteking schouder. Deze mogelijkheden zijn in te delen in twee groepen: de acute en de chronische slijmbeursontsteking. Een acute slijmbeursontsteking kan ontstaan doordat je bent gevallen op je schouder en de slijmbeurs daardoor een flinke klap heeft gekregen. Een andere vorm van een acute slijmbeursontsteking is wanneer je de slijmbeurs eenmalig erg overbelast. Bij een acute slijmbeursontsteking heb je veel pijn en is de slijmbeurs warm en meestal ook opgezwollen. Na een aantal weken neemt de pijn af en gaat het weer over. Een chronische slijmbeursontsteking ontstaat doordat de slijmbeurs voortdurend licht wordt overbelast. Het gaat dan meestal om eenzijdige belasting van de slijmbeurs tijdens het werken of sporten. Door de werkzaamheden of sport of iets dergelijks is er langzamerhand een verkeerde spierspanning ontstaan. Daardoor is de druk op de slijmbeurs groter geworden en krijgt deze steeds meer belasting.

    Een slijmbeursontsteking in schouder zorgt voor veel pijn. Deze pijn voel je vooral bij het bewegen van je arm. Er zijn verschillende symptomen van slijmbeursontsteking in de schouder. Vooral bij het optillen en draaien van je arm zijn er veel pijnklachten. Deze pijn kan uitstralen tot aan de elleboog of tot in de nek. Het aantrekken van bijvoorbeeld een jas wordt haast onmogelijk. Ook ’s nachts hebben de meeste mensen veel pijn, omdat je dan op de arm ligt. Daarnaast is de slijmbeurs rood en warm, en vaak ook opgezwollen. Als de ontsteking door een bacterie is gekomen, heb je vaak ook hoge koorts. De reden dat je zoveel pijn hebt bij een slijmbeursontsteking in de schouder komt omdat de slijmbeurs is opgezwollen. Hierdoor drukt hij tegen de spieren aan en dit veroorzaakt een constante pijn. Deze pijn is dus ook aanwezig als je je arm niet beweegt. Wanneer je je arm wel beweegt, spannen je spieren zich aan, waardoor de druk erop nog groter wordt en de pijn dus ook heftiger wordt.

  3. Peesontstekingen van de schouder
    Wanneer je last hebt van pijn in je schouder, is de kans op een peesontsteking schouder vrij groot. Dit is één van de meest voorkomende aandoeningen in de schouder. Wat is nou precies een pees? Een pees zorgt ervoor dat een spier en een bot met elkaar worden verbonden. Als je een peesontsteking hebt, zijn er kleine scheurtjes in de pees ontstaan, waardoor deze erg pijnlijk aanvoelt. Je voelt de pijn op de plaats waar de pees aan het bot vastzit. Vooral wanneer de schouder belast wordt, kan er hevige pijn optreden. Daarnaast kan de schouder warm aanvoelen en opzwellen. Meestal kun je je schouder niet meer goed gebruiken.

    Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je een peesontsteking in je schouder krijgt. Het kan zijn dat je teveel beweegt, maar ook juist dat je te weinig beweegt. Als je veel beweegt, is het goed mogelijk dat je de pees overbelast en daardoor gaat deze ontsteken. Aan de andere kant is het zo dat wanneer je te weinig beweegt, de pees minder sterk wordt en daardoor ook kan gaan ontsteken. Dit is ook de reden dat oudere mensen vaker last krijgen van een peesontsteking. Bij hen is het peesweefsel niet meer zo sterk en daardoor kan het sneller ontsteken. Daarnaast zijn er verschillende andere mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat je een peesontsteking krijgt. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van bepaalde medicijnen, het hebben van reumatische klachten en bij een ongeval.

    Wat is nou het verschil tussen een peesontsteking en een slijmbeursontsteking in de schouder?
    Bij beide ontstekingen heb je veel pijn, die erger wordt wanneer je je arm beweegt. Nu is het bij een peesontsteking zo dat de pijn meestal erger wordt in de nacht, terwijl dit bij een slijmbeursontsteking niet het geval is. Daarnaast voelt de pijn bij beide ontstekingen anders aan. De pijn bij een slijmbeursontsteking is meer een dof gevoel, terwijl de pijn bij een peesontsteking scherp voelt. Als laatste kan genoemd worden dat de pijn bij een slijmbeursontsteking erger wordt wanneer je op de schouder leunt, terwijl dit bij een peesontsteking niet zo is. Het kan ook gebeuren dat je beide ontstekingen tegelijkertijd hebt. Dit maakt het uiteraard erg lastig en nog pijnlijker.

 

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info